Заснемане на кръщене

Услуги & цени


На Вашето внимание предлагаме професионално заснемане на кръщене.
Светото кръщене е един от най-важните моменти от живота на Вашето дете, запечатайте го, като си подсигурите професионална фотосесия.

Кръщение – Кръщението, също кръщене или кръщаване, в християнството се разбира като едно от седемте тайнства (православни, католици, лутерани и англикани) или символичен акт (адвентисти, баптисти, петдесятници и т.н.), при което се издейства или символизира очистване от греха, както и смърт на стария човек (за стария живот) и възкресение за нов живот на вярващия човек. В много църкви кръщението е предпоставка за придобиване на църковно членство. Кръщението като символичен акт в някои протестантски деноминации, чиито външни (ритуални) страни могат да бъдат твърде многообразни, се признава в повечето случаи от православната и католическата църква. В някои деноминации (мормони) съществуват практики, като кръщаване на починали или вече кръстени хора. В тези случаи основните християнски изповедания не признават извършеното за тайнство.
Обичаят в България се чества по следния начин:
Необходимо за кръщенката (кръщение, кръштенка) е: За извършване на Св. тайнство Кръщение, освен купел и цветя, са необходими няколко аксесоара, които имат ритуален характер.
Предварително трябва да запазите час в храмът, в който желаете да се извърши Светото Кръщене! След което ще Ви трябват следните аксесоари:

• Свещи за кръщене
• Кърпа и хавлия за кръщене и комплекти за църква
• Дрехи и обувки за кръщене
• Сапун, кърпа и зехтин – комплекти за църква (Дар за храма)
• Кутийка за коса
• Кутийка за кръстче
• Питка, вино и мед

Освен задължителни аксесоари за кръщене необходими за ритуала, родителите приготвят и такива, които да направят празника уникален:
• Покани за кръщене
• Подаръци за гостите на кръщенето
• Кутия за дрехи за кръщене
Често ресторантите, където се отбелезва празникът, се декорират, по подобие на рожденните дни, с надпис “Честито КРЪЩЕНЕ” …

Свещите за кръщене са задължителен аксесоар на кръщенето на Вашето дете и могат да бъдат украсени изцяло по Ваше желание.

Свещта за кръщене се държи запалена по време на целия ритуал, а след това се съхранява в дома на кръщавания и се пали всяка година на рождения ден, именния ден или друг голям празник в семейството.

Запалената свещ за кръщене носи здраве и късмет през годините. Специална свещ държи и кръстника, а в някои църкви се поставят свещи и на кръщелния купел. Всички гости държат запалени свещи, които родителите закупуват предварително от църквата.

Най-често свещта за кръщене се украсява за тържественост и за да носи елементите на празника в себе си.

Свещите за този ритуал се делят на два основни типа – плътни свещи (изцяло горивни) и олекотени свещи (с горивна част 25 см.). Предпочитан вариант е 35 см. свещ, тъй като е лека и удобна за държане в ръка по време на ритуала.

Кърпа и хавлия за кръщене

Традицията повелява след изкъпването на детето в купела със светена вода да бъде поето от кръстника си в нова, най-често бяла хавлиена кърпа за кръщене, покрита с чаршафче (миро). Светената вода напоява чаршафчето (мирото) и то се пази през годините за да носи здраве и късмет на кръщелника. Кърпата за кръщене след ритуала се изплаква с чиста вода, с която после се поливат цветя и може да се използва в ежедневието на детето.

Комплекти за църква

Традицията повелява свещеника, който извършва кръщението да се дари с кърпа и сапун за така нареченото ритуално измиване на ръцете. Предлагат се готови комплекти за църква (дар за храма) с кърпа за свещеника, сапун и ароматен елей, които могат да бъдат избрани в цветовата гама на цялото кръщене и да носят неговите декоративни елементи. Към така подготвения дар за храма може да се добави червено вино и мед, стилно декорирани в кошница.

Обувки и дрехи за кръщене

Традицията повелява кръстникът да облече новопокръстеното дете изцяло в нови дрехи – от бельото до обувките. Това символизира началото на живота на детето в Християнската вяра и чистотата на душата след Кръщенето.

Празнична питка, погача (обреден хляб) или пита и мед за кръщене

След приклучване на ритуала, погачата, медът и виното се освещават.

Поръчайте фотограф за заснемане на кръщенката на Вашето дете, като позвъните на телефон 0889996262
Услугата важи за градовете Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Дупница, Кюстендил

Pavel Dzhunev Photography
Add a comment

Call Now Button