Отворено писмо до Министерство на Здравеопазването

Разни

До Министерство на Здравеопазването
До д-р Стойчо Кацаров, Министър на Здравеопазването

От името на Национална Асоциация на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори

Уважаеми господин Министър, ние от Национална Асоциация на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори (НАПСФВ) изразяваме нашето категорично несъгласие с нововъведените противоепидемични мерки в заповед №01-748/02.09.2021г. и по-конкретно нейната  т.16, а именно ограничението за събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) до 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

За пореден път вие ограничавате гражданите на Република България в правото им на личен живот, и в правото им да изживеят тези, планувани от тях мигове, по желания от тях начин.

Позволяваме си отново да Ви припомним спецификата на личните тържества:

  • На първо място това са ЛИЧНИ тържества, организацията и присъствието на тях е личен избор, никой не е задължен да присъства, за разлика от куп други дейности, при които човек няма избор (пътуване с обществен транспорт, посещения в банки и бензиностанции и т.н.)
  • На второ място, по-голямата част от хората, присъстващи на това тържество, са в постоянен контакт помежду си, те са едно голямо семейство. Някои от тях ходят заедно на море, други посещават заведения заедно, трети живеят под един покрив в семейното си жилище. Тези хора преди, по време, и след сватбата ще продължат да се виждат, прегръщат, плачат, обядват, спят заедно. Тези хора идеално знаят кой е ваксиниран, кой е преболедувал със или без официален тест, и в никакъв случай не биха били социално неотговорни към най-близките си хора, да присъстват на такова събиране, при положение, че имат някакви симптоми или оплаквания.
  • На трето място, огромна част от планираните за месец септември и октомври сватби, са всъщност отложени от 2020г, когато поради неяснотата около Коронавируса, рестрикциите при пътуванията и куп други ограничения, през които минахме, бяха преместени „за по-сигурно“ в 2021 година. И тук идва икономическия момент от Вашата заповед:

Всички тези, планувани още през 2019 година сватби, неосъществени през 2020 година, и както личи, нямащи реалната възможност да се случат и през 2021 година всъщност няма да се случат никога вече.

Хиляди заети в този бранш няма да получат очакваните от тях приходи през един от най-благоприятните, и същевремено най-натоварен като заетост месец септември.

Позволяваме си да ви припомним, че сватбеният бранш е със сезонна натовареност и всеки един месец, през който сме имали възможността да работим е жизнено важен за нас и нашите семейства.

За справка, от началото на пандемията преди 18 месеца, нашият бранш е имал възможността да работи само 8!!!

Но пък за сметка на това дължим данъци и осигуровки за 18 месеца!!

Разбираме сериозността на ситуацията с увеличаващия се брой заболели, но недоумяваме как винаги едни и същи бизнеси биват затваряни или ограничавани! Нима ние, заетите в сватбения бранш фотографи, видеооператори, ресторантьори, ДиДжеи, флористи, организатори и др. не заслужаваме да работим?

На фона на наближаващата зима всички ние, които легално се занимаваме с този бизнес,  все повече си задаваме въпроса: А сега накъде?
Не е резонно да плащаш данъци и такси, било то като самоосигуряващо се лице, или като управител на фирма, без реално да имаш правото да работиш.
Защото ние имаме куража да работим на „първа линия“ участвайки в  подобни събития и ставайки част от най-щастливите мигове в живота на човек.

И болшинството от нас са си изпълнили гражданският дълг, и в интерес на собственото си здраве и това на семействата си, са се ваксинирали. Или преболедували!

Но вие няма как да го знаете, разбира се. Просто защото никой не се допита до нашия бранш преди да се вземат решенията.

С настоящото писмо ние изразяваме готовност да си защитим правото на честен труд с всички законови мерки!

С уважение,
НАПСФВ

Официална страница: https://napsfv.com/otvoreno-pismo-napsfv

Pavel Dzhunev Photography
Add a comment

Call Now Button