Съвети за заснемане на обект или събитие с дрон

Разни

Дроновете са толкова лесни за управление, че почти всеки може да заснеме страхотни кадри. Въпреки това, всеки пилот на дрон има място за подобрение. Независимо дали става въпрос за най-добрия навигатор, избор на място за полет или кадриране на перфектния кадър, всеки няма да навреди да подобри някои аспекти на кинематографията с помощта на дрон. Може да отнеме известно време, за да свикнете с комбинацията от ролята на пилот и оператор едновременно. Следвайте простите съвети за снимане с дрон в тази статия и гарантирам, че вашите снимки ще стават все по-добри и по-добри.

Не винаги е лесно, когато прохождате с дрон. Има аспекти, с които трябва да свикнете, преди да получите кадрите, за които сте мечтали. Това ни води до първия съвет – планиране на снимане. Само чрез внимателно планиране е гарантирано, че ще получите кадрите, за които сте мечтали.

ПЛАНИРАНЕ НА СНИМАНЕТО – много важен етап


Това е може би една от най-малко романтичните и интересни части от управлението на дрон за кинематографични цели. Несъмнено бях ефективен, когато планирах напълно снимките си. Например, наскоро ме помолиха да заснема няколко видеоклипа за социалните медии на компанията. Преди да приема тази работа, се уверих, че разбирам какво точно искат от кадрите и къде ще бъдат използвани. Стартирането на проект с мисъл за крайната цел е един от най-добрите начини за гарантиране на успех. И доволен клиент.

Ето някои неща, за които да помислите по време на фазата на планиране – преди дори да заредите батериите си:

  • Потвърдете местоположението на полета си – Преди да излетите е важно да потвърдите местоположението на полета си. Някои клиенти могат да бъдат мълчаливи относно подробностите, така че изпращането на снимки или GPS координати на местоположение, преди да пристигнат на дадено място, ще спести време на всеки. Може да изглежда като доста глупава грешка, но е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.
  • Използване на Google Maps/Google Earth за локализиране – Едно от първите неща, които трябва да направите, е да използвате Google Maps или Google Earth, за да локализирате полета си. Google Maps ще може да ви каже дали има проблеми в района, които могат да застрашат полета ви. Ако сте на земеделска земя, можете също да потърсите ферми за пилета наблизо, тъй като това е една от зоните, където грабливите птици могат да се нахвърлят върху вашия дрон.
  • Получете подходящи разрешителни – Ако летите над частна собственост, ще трябва да се уверите, че сте получили съответните разрешителни от собствениците на земя или съответните държавни агенции, преди да летите. Трябва също така да се уверите, че имате разрешение да летите в района от федерална агенция.
  • Прогноза за времето – обичам да проверявам времето седем дни, три дни и един ден преди полета. По този начин получавам представа как се променят метеорологичните условия и дали са в съответствие с прогнозата. Ако имате клиент, това също ви дава много възможности да го информирате, че летенето може или не може да бъде възможно поради фактори на околната среда.
  • Очаквания на клиентите – обичам да получа всичко на хартия, преди да отида на мисия. Това включва предаване на клиента на разбирането ми за целта на полета с дрон. Това включва тяхната цел и голямата картина защо са избрали полета с дрон за снимките. Също така подчертавам всички конкретни цели на полета и как възнамерявам да го направя. Включвам списък с изстрели с цели на мисията. Това означава, че има хартиена следа, ако нещо се обърка, както и че очакванията на клиента и моите очаквания са напълно еднакви.

Планирането може да изглежда като един от най-лошите аспекти на управлението на дрон. Но всичко, което споменах в горния списък, е необходимо за качествена работа. Разбира се, ако летите само за забавление, няма нужда да говорите за всеки аспект на летенето. Всъщност едни от най-добрите ми полети са били, когато съм летял за забавление и съм уловил неочакваното.

Един от любимите ми потребители на YouTube, Кейси Нейстат, има поговорка, че планирането предотвратява лошото изпълнение. Не мога да не се съглася с това.

ВАЖНИ СЪВЕТИ!


Докато летите с дрон, може да искате да промените света. Въпросът е, че основите на кинематографията и кадрирането са също толкова верни за заснемането с дрон, колкото и за създаването на наземно съдържание. Ако по някаква причина не получавате кадрите, които искате, почти сигурно има някои основни правила на кинематографията, които можете да подобрите. Те включват:

  • Светлина – слънцето е един от най-добрите източници на светлина за видео. Това го прави идеален за заснемане с дрон. Ако снимате на естествена светлина, трябва да положите всички усилия да правите снимки сутрин и вечер, когато слънчевата светлина е малко по-мека. Камерата може да работи само със светлината, която влиза в обектива – уверете се, че има достатъчно от нея в обекта.
  • Правилото на третините – всеки, който по някакъв начин е свързан с киното, знае за правилото на третините, но използвайки го като процедура, хората го забравят. Когато кадрирате своя кадър, имайте предвид правилото на третините и устояйте на изкушението да опитате нещо „специално“, тъй като това може да причини ненужни проблеми с кадрирането, когато дойдете да редактирате кадрите си.
  • Когато редактирате, не прекалявайте с преходите – всеки видео редактор идва с различни преходи. Преходите са чудесен начин да преведете зрителя от един кадър в друг, но го опростете. Просто използвайте прости скокове, избледняване или прости изтривания, за да скриете преходите. Колкото повече внимание привличате към вашите преходи и изрязвания, толкова по-евтини и аматьорски ще изглеждат вашите кадри с дрон и финалното видео. Това е обратното на това, което искате да постигнете.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ НАСТРОЙКИ ЗА АВТОМАТИЧНО СНИМАНЕ С ДРОН


Това е един от най-добрите ми съвети за снимане с дрон. Това трябваше да науча сам.

Вашият дрон вероятно има някои функции за автоматично снимане, които са идеални за използване. По някаква причина с нашите дронове и софтуер ние избягваме функциите за автоматично заснемане, които производителите старателно поставят в дронове. Различни режими на полет, като режим на кинематографична графика, режим на статив и бързи снимки, ви позволяват да снимате видео с дрон на професионално ниво, без да се налага да мислите много за пилотирането. Бързите снимки, които са част от серията DJI, както и при други дронове включват:

  • Ракета – Вашият дрон ще кръжи в ниска широкоъгълна зрителна точка и след това внезапно ще се изстреля нагоре като ракета, излитайки в космоса, като държи камерата насочена надолу.
  • Спирала – Спиралата създава кръг около обекта, задържайки го в рамката. Докато дронът кръжи, той също лети навън и нагоре в спирала.
  • Dronie – Камерата се фиксира върху обект и след това лети назад и нагоре, задържайки обекта в рамката. Това го прави идеален за показване на спиращи дъха места и пейзажи и почти сигурно сте го виждали в кадри с дрон.
  • Кръг – Дронът държи камерата фокусирана върху обекта и бавно обикаля около него, като поддържа постоянно разстояние.

ФАКТОР ЗА РЕДАКТИРАНЕ НА ЛЕНТАТА НА ГРЕШКИТЕ


Докато управлявате дрона, за да заснемете кадри, може да бъде изкушаващо бързо да преминете от един планиран кадър към следващия. Всъщност, когато летях с дрон и снимах само това, от което „трябвах“, винаги съжалявах, че не съм снимал по-дълго, когато бях в постпродукция. Ако трябва да заснемете бягство от земята, разкривайки всички прелитания, трябва да започнете и завършите заснемането много преди и след като смятате, че заснемането е завършено.

Обичам да летя покрай обекта си поне още пет секунди, преди кадърът да се счита за завършен. Ако е обикновено панорамно панорамиране, повтарям движението няколко пъти и увеличавам продължителността на кадъра с поне 10 секунди. Тези големи грешки в необработените кадри означават, че има много за игра, когато става въпрос за редактиране. Също така открих, че понякога най-добрите части от кадър излизат, след като натисна “стоп” на запис. Например, може да са птици, летящи над сцената, което винаги го прави да изглежда наистина страхотно.

Да се ​​уверите, че снимате много повече кадри, отколкото ви е необходимо, е важна стъпка, която ще ви позволи да заснемете впечатляващи кадри и да изведете видеоклипа си на следващото ниво.

КОМБИНИРАЙТЕ ДВИЖЕНИЯТА НА ДРОНА И КАМЕРАТА


Е, ако извадите само един съвет от този раздел, нека бъде този. Когато създавате кинематографични панорамни кадри, трябва да комбинирате 3 движения (поне две), за да получите перфектния кадър. Нека обясня защо…

Когато за първи път започнах да снимам с дрон, разчитах на статични и единични снимки. Това ми позволи да създам невероятни моменти, но не бях сигурен, че мога да го направя! Тогава открих силата на съчетаването на няколко движения – и резултатите си казаха думата.

Най-големият съвет, който мога да ви дам, за да извлечете максимума от вашите кадри с дрон, е да комбинирате три или повече движения, за да увеличите максимално кинематографичното усещане на вашите видеоклипове. С това имам предвид, че имате следните движения и завъртания на осите, от които да избирате:

  • Завъртете се надясно/наляво
  • Навийте/надолу
  • Превъртане надясно/наляво
  • Дросел нагоре/надолу
  • Панорама на камерата нагоре/надолу
  • Преместване на камерата отляво надясно (при някои модели)

ЗПОЛЗВАЙТЕ ПРАВИЛНАТА КАДРОВА ЧЕСТОТА


Свикването с ръчното регулиране на камерата на вашия дрон ще бъде един от най-добрите начини за постигане на кинематографична гладкост и реалистично замъгляване на движението. На първо място, това се отнася за скоростта на затвора и честотата на кадрите. Много високата скорост на затвора няма да доведе до равномерно размазване и може да доведе до пухкав образ.

Освен това трябва да настроите камерата по такъв начин, че да постигнете кинематографична плавност на движението.

Необходимо е също така да се разбере къде ще завърши и публикува кадрите. Трябва да регулирате скоростта на кадрите според местните условия – ако вашите кадри могат да се покажат по телевизията. Например в Съединените американски щати стандартът е NTSC, така че кадровата честота трябва да бъде зададена на 30 или 60. Ако предавате поточно кадри с дрон в Англия, Австралия или Африка, тогава се използва стандартът PAL, който изисква кадровата честота да бъде 25 или 50 кадъра в секунда. Зависи също от телевизора или монитора и доколко отговаря на честотата на кадрите, която сте избрали. Компютърните дисплеи като смартфони и таблети обикновено работят на 60Hz и не са в състояние да осигурят гладко видео при различни кадрови честоти.

СКОРОСТ


Докато управлявате дрон, вие сте ограничени от максималната скорост на конкретен модел. Освен това е силно зависим от условията на околната среда, като например дали дронът лети срещу вятъра или с вятъра. Дроновете за кино от висок клас имат максимална скорост от около 50 mph, което вероятно е причината да не можете да постигнете същите ефекти, които сте свикнали да виждате в киносалон. Много е лесно да се ускори снимането от дрон – за това се използва ефектът на timewarp. Той също така добавя замъгляване на движението към изображението.

Играта с необработени кадри във времето е фантастичен начин да придадете нов облик и усещане на необработените кадри от дрон. Ефектът timewarp е един от най-бързите и лесни начини за постигане на замъгляване на движението при увеличаване на скоростта. Този ефект може да се използва и за промяна на часа. Това е една от най-добрите настройки за постигане на естествен ефект при снимане от дрон.

ПОДДЪРЖАЙТЕ ГЛАДКА


Един от начините да се уверите, че вашите кадри са възможно най-кинематографични, е да помислите за плавността на всеки аспект от вашите кадри с дрон. Гладкостта, за която говоря, се отнася до:

  • Полет с дрон – Дроновете са оборудвани с много фантастични електронни механизми и механизми за обратна връзка, които ги поддържат относително стабилни във въздуха. Въпреки това, понякога под въздействието на външни фактори, дронът не лети толкова гладко, колкото бихме искали. В този случай бих презаписал рамката. Също така не трябва да управлявате джойстиците твърде рязко или неточно. Можете да програмирате реакцията на самолета към джойстика в приложението DJI GO4, ако установите, че самолетът се движи твърде бързо или нестабилно, когато местите джойстиците.
  • Camber Gimbal – Карданът е това, което движи камерата. За да осигурите кинематографично усещане на вашите кадри с дрон, трябва да движите кардана и камерата много плавно. Необходима е малко практика, за да разберете как точно карданът реагира на управлението с джойстика и това също може да се калибрира в приложението.
  • ISO настройки – Ако използвате автоматична настройка на ISO, самолетът ще я избере въз основа на експозицията и количеството светлина в текущата среда, което може да доведе до бързи промени в експозицията и яркостта. Не използвайте автоматично разпознаване, настройте своя ISO и баланс на цветовете и самолетът ще остане заключен към тях, вместо да ги променя, докато лети.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ MOTION BLUR


Когато снимате с дрон, обикновено използвате бавна скорост на затвора. Това е така, защото е възможно да се получат невероятни кадри на забавен каданс без изпускане на кадри (двойни кадри поради разликата в кадровата честота между необработените и редактираните кадри). Когато летите на голяма надморска височина, това не е голям проблем, защото влакът се движи много бавно под вас. Въпреки това, когато летите близо до дървета, това може да предизвика светлинен ефект върху кадрите, което може да бъде доста разсейващо.

ПРАКТИКА, ПРАКТИКА, ПРАКТИКА!


Един последен аспект, който е много важен, когато изучавате кинематография, е търпението и практиката. Живеем в свят, в който социалните медии ни осигуряват незабавна обратна връзка и удовлетворение почти всеки ден от живота ни. Това може да означава, че можем да станем доста нетърпеливи, когато научим ново умение. Но не се заблуждавайте, летенето с дрон и заснемането на невероятни кадри е умение, което трябва да се развива с течение на времето и да се практикува редовно.

Дори и с най-добрия напредък в автоматизацията на дроновете и кинематографията, все още се нуждаете от човешкото докосване, за да направите вашите кадри да изглеждат като в киносалон.

Финални думи

Важно е да трупате опит и да летите често! Бъдете креативни, планирайте предварително и ще постигнете невероятни успехи!

Ако желаете да заснемем Вашето събитие, Вашият обект, било то с дрон, или по традиционен начин – на среща сме! Позвънете на телефон 0889 99 62 62!

Pavel Dzhunev Photography
Add a comment

Call Now Button