Красотата на Родопите – римски мост Кемера – село Змеица

Портфолио

Днес ще Ви представя една снимка, която показва истинската красота на Родопите – римски мост Кемера – село Змеица

Старинният римски мост „Кемера“ се намира в южния край на Баташка планина, на границата между общините Батак и Борино. Той е обявен за археологически и архитектурен паметник на културата от епохата на късното средновековие XVII-XVIII век.

Повечето старинни каменни мостове в Родопите са строени на древни пътища останали от Римската империя поради което ги наричат „римски“, но всъщност те са от епохата на късното средновековие.

Мостът се намира над р. Дамлъ дере, която на около 200 метра след него се слива с р. Катранджи дере и образува Девинска река – най-големият приток на р. Въча.

Мостът е едноарков, изграден е от ломени камъни, споени с бял хоросан, настлан е с дребен речен камък. Височината от водната повърхност до свода варира от 6м при пълноводие до 9,5 м по време на маловодие. Мостът „Кемера“ е дълъг 32.40 м и широк – 3.60 м, което го нарежда сред най-високите подобни мостове в Родопите.

До моста се стига по черен път с дължина 24 км, който се отклонява от главния път гр. Батак – гр. Доспат, малко след Горско стопанство „Широка Поляна“. Маршрутът е маркиран, има указателни табели. Маркирани маршрути до Кемеров мост има от гр. Девин и х. Орфей (с. Борино).

Тази снимка може да бъде закупена в пълен размер. Пишете за подробности или позвънете! Ползвайте секцията за обратна връзка!

Pavel Dzhunev Photography
Add a comment

Call Now Button