Обичате ли сьомга? Представяме Ви някои интересни факти за сьомгата… Приятно четене…

Портфолио

Вечно завръщане: невероятни факти от живота на сьомгата
Целият живот е едно дълго пътуване, напред и назад. През хиляди километри носи със себе си миризмата на родния си поток. Паразитите му помагат, а братята от фермите го убиват. Събрахме невероятни факти за такава на пръв поглед разбираема сьомга.

Ако съставите класация на животните по любов към малката им родина, сьомгата ще заеме първо място в нея. След като живеят известно време в родния си поток, рибите тръгват на голямо пътешествие към морето. Тези, които стигнат там живи, се хранят и трупат сили няколко години, за да доплуват един ден до родното си място и да умрат там.

Кратка справка за сьомгата


сьомга
Salmoninae
Тип – хордови
Клас – лъчеперки риби
Отряд – сьомга
Семейство – сьомга
Подсемейство – сьомга
Дължината на тялото достига 2 м, а масата може да надхвърли 100 кг. Сьомгата живее в Тихия и Атлантическия океан и в сладките води на Северното полукълбо. Повечето видове се добиват заради червено месо и хайвер, а някои видове се отглеждат специално.

Когато сьомгата се излюпи от яйца, тя има огромна (спрямо размера си) жълтъчна торбичка. Той съхранява запас от хранителни вещества за първите дни. Младите се научават да плуват, а след това тези, които оцеляват, започват бързо да променят външния си вид. Сьомгата може да се трансформира като малко хора в животинското царство. Младата сьомга, която се храни близо до родното си място, се нарича пържена. Тези, които излизат в реката и придобиват пъстър камуфлажен цвят, са пар. Търкаляне (специален термин за млади риби, които се стремят към солена вода) в морето – смолти. Сребърните младенци са толкова различни от пар, че не могат да бъдат сбъркани с представители на същия вид. Какво можем да кажем за това как изглеждат рибите по време на периода на хвърляне на хайвера, в ярки цветове за чифтосване! Поради факта, че сьомгата постоянно променя външния си вид през целия си живот, има известно объркване в имената на рибите. Да кажем, че сьомгата е специфичен вид атлантическа сьомга, а пъстървата е сладководна форма на различни риби. Така че една и съща риба може да се нарече например сьомга, сьомга и пъстърва – и всичко това ще бъде правилно.

Сьомгата намира родната си затънтена вода, като улавя отделни молекули, които носят познат аромат с техните обонятелни органи. По отношение на чувствителността към миризми рибите са малко по-ниски от кучетата. През 70-те години на миналия век американски изследователи откриха, че обонятелната памет е в основата на навигацията на сьомгата в последния етап от пътуването. Зоолози отглеждат млада кохо сьомга в ароматизирана вода и след това я пускат в океана. Когато рибите се върнаха навреме по родните си места, се оказа, че лесно се заблуждават, просто като добавят миризлива субстанция към водата. Вместо желания резервоар, кохо сьомгата се втурна към мястото, откъдето идваше миризмата му.

Сьомгата е много полезна и вкусна

Сьомгата е един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини, които тялото не отделя. Ето защо сьомгата се счита за “суперхрана”…

Днес присъства в менюто на повечето заможни и хората от средната класа!

Pavel Dzhunev Photography
Add a comment

Call Now Button