101 каба гайди изумиха Благоевград и Симитли

Какво ново?

101 каба гайди изумиха Благоевград и Симитли

ИСТОРИЯ НА ГАЙДАРСКИ СЪСТАВ
„101 КАБА ГАЙДИ”
Гайдарски състав „101 Каба гайди” е създаден на 01 ноември 2004г. в образцово народно читалище „Хр. Ботев-1871г.” гр.Смолян с ръководител Костадин Стефанов Илчев, почетен гражданин на гр. Смолян, който е един от най-известните майстори на каба гайди. Съставът е самодеен, но през годините и до днес показва работа на много високо професионално ниво.
Гайдарският състав се създава, поради неразбирателство в оркестър „100 каба гайди” през лятото на 2004г., след което някои от участващите по това време гайдари в този състав спират да посещават репетиции и прекратяват участието си. За да не се похабяват талантите и да се поддържа гайдарското изкуство, е отправена покана от ръководството на образцово народно читалище „Христо Ботев 1871г.” гр. Смолян, да се сформира състав, за какъвто това читалище има амбиция от дълго време. Така се ражда гайдарският състав и започват репетиции с около 20 човека. Благодарение на авторитета и доброто име, с което се слави ръководителят на състава – Костадин Илчев, не след дълго броят на гайдарите нараства, дори хора които не са хващали гайда повече от 10-15 години, се завръщат към това си влечение и съставът продължава да расте.
През 2011 г., след навършване на пенсионна възраст, Костадин Илчев напуска ОДК Смолян, където по това време се помещава „ДЮФА Орфей”, на който са възпитаници повечето участници в големия състав, а Илчев от дълги години работи там като учител по каба гайда. Идеята на Костадин Илчев е да направи школа в читалището с не повече от 15-20 деца, за да си осигури спокойна работа след пенсионирането. Плановете за спокойната работа обаче не се сбъдват, тъй като децата от гайдарските школи на „ДЮФА Орфей” са толкова привързани към своя учител, че не желаят да ги учи друг. Костадин Илчев заедно с читалищното ръководство откликват на многобройните молби на родителите да се разшири гайдарската школа и така почти всички деца се местят в образцово народно читалище „Христо Ботев-1871г.” Смолян. По това време участниците в големия състав са към 40 човека. Заедно с новодошлите 80 деца, в продължение на една учебната година, сформират „101 каба гайди”. Той се превръща в най-големият гайдарски състав със 120 действителни участници, включващи школите, на които учител е Костадин Илчев. За по-кратки периоди като учители в школата са били: Красимир Узунов, Йордан Палагачев и Атанас Киндов. Към момента дори действителните участници наброяват 130 гайдари.
През март 2011г. е написан и устав на състава, извън този на читалището, който е приет от всички членове на „101 каба гайди” и всеки новодошъл се запознава с него. В този устав е записано, че ръководителят на състава е Костадин Стефанов Илчев и не подлежи на смяна, а органозационният ръководител Никола Марковски, който е продуцент на състава отговарящ за издателската дейност и касиерът Калин Киндов се избират от състава и съответно се отчитат морално и материално пред него и подлежат на смяна. В устава са регламентирани начина за влизане в състава, като закачливо е записано, че на първо място се подава молба в остъклен вид поне 1 (един) литър и нещо расло на кокал, след което съставът взема решение дали да се приеме мераклията или се налага второ четене на молбата. В устава е регламентирано в кои случаи членовете са действителни или формални, като никой не се заличава, освен ако не пожелае сам или със своите действия накърни доброто име на състава. Действителните членове са тези, които посещават репетиции и откликват на поканите за участия и концерти, а формални са тези, които поради естеството на своята работа посещават репетиции няколко пъти в годината за удоволсвие и не вземат активно участие в дейността на гайдарския състав. Именно поради този факт, и целта на „101 каба гайди” да е обединител на гайдарите, общият брой на последователите на състава е много по-голям от тези, които са регистрирани в образцово народно читалище „Хр.Ботев-1871г” Смолян.
Не случайно, от фондация „Искуството да живееш”, организатор на събитието, с което през май 2012г. се постави световен рекорд на Гинес, „333 каба гайди” се обърнаха за помощ към Николай Мелемов, кмет на общ. Смолян, и към ръководителя на „101 каба гайди” Костадин Илчев, да съберат голям брой гайдари, желаещи да участват в поставянето на рекорда. С този рекорд, още веднъж беше отбелязан фактът, че „101 каба гайди” е най-многобройният гайдарски състав, а читалище „Хр. Ботев-1871” – Смолян е удостоено с грамота, като читалище, изпратило най-много гайдари при поставяне на рекорда.
При многобройните си участия във фестивали и конкурси, гайдарите от „101 каба гайди” винаги вземат призови места. С всяка изминала година, нарастват поканите към състава за участия в мероприятия и телевизионни предавания на територията на страната и в чужбина. Гордеем се с факта, че наши членове и ученици от школите, след заминаване от Смолян, продължават да се събират, репетират репертоара на „101 каба гайди” и поддържат идеите на състава. Дори има състав „101 каба гайди-Ню Йорк”, които мечтаят един ден да им гостуваме и да направим съвместен концерт в САЩ.
„101 каба гайди” е регистриран в министерството на културата на 05.03.2012г, когато се издава и първия продукт на състава в следствие на годините работа и труд, положени от членовете му. Издаден е уникален по рода си компакт диск „101 каба гайди”,продуциран от Никола Марковски и защитен с авторско право и съдържащ напълно нов репертоар от гайдарски сюити, където за пръв път гайдарите, освен като изпълнители на каба гайда, показват и вокални способности с изпяването на три родопски песни в хорово изпълнение.
През последните няколко години се създава и традиция за изработване на календари, които можем да видим почти навсякъде в страната, та дори и извън пределите й. През 2014г. „101 каба гайди” издава книжка с 62 избрани родопски песни, по случай 10 годишния си юбилей, като никога издателската дейност не е с цел печалба, а най-вече за популяризиране и съхранение на автентичния родопски фолклор.

гр.Смолян бул.България Читалище „Хр.Ботев-1871г.”

За контакти: Никола Марковски +359878680444; +359889496656

Костадин Илчев +359878926888

Албумът със снимки можете да видите от този адрес vblg.eu/flZdI2

Pavel Dzhunev Photography
Add a comment

Call Now Button